Algemeen

Kleurpsychologie in de Badkamer: Kies de Perfecte Tinten voor Jouw Ruimte

We brengen als mensen steeds meer tijd binnen door. Studies tonen aan dat we nu 87% van ons leven binnenshuis doorbrengen. Een aangename leefomgeving creëren met de juiste badkamer is dus essentieel. Zo hebben aangename omgevingen een positieve invloed op de stemming en het welzijn van de bewoners. Slecht verlichte, oncomfortabele plekken geven dan weer een negatieve invloed. Hier komt kleurpsychologie bij kijken:

Om de gewenste ruimtelijke ervaring te bieden, zijn er elementen die de perceptie van een ruimte veranderen. Dit kan worden gedaan door oppervlakken te schilderen, andere materialen te gebruiken of verschillende coatings aan te brengen. De opstelling van kleuren of texturen in een omgeving verandert het perspectief, waardoor de ruimte groter, langer of breder lijkt. Nu, hoe gebruik je deze in je voordeel? Lees snel verder!

Je wilt je ruimte groter doen lijken

Om een ruim gevoel in een omgeving te creëren, is de beste methode het gebruik van lichte kleuren. Ze weerkaatsen natuurlijk licht en doen oppervlakken groter lijken. Wit is natuurlijk een voor de hand liggende keuze om een kamer groter te laten lijken. Het is geen geheim dat lichte kleuren een kamer groter doen lijken, vooral als de ruimte baadt in natuurlijk licht. We raden de kleur eierschaal aan of verf met satijnen afwerkingen. Deze helpen het licht te weerkaatsen, waardoor het lijkt alsof er nog meer ruimte is.

Je wilt de ruimte knus en gezellig maken

Anderzijds, als het de bedoeling is om de kamer compacter, kleiner en gezelliger te laten lijken, kan het goed zijn om te kiezen voor donkere kleuren op de muuroppervlakken. Ze absorberen het meeste natuurlijke licht en geven een gevoel van beslotenheid. Warme en herfsttinten kunnen worden gebruikt om een gezellige uitstraling te creëren, zolang ze niet te intens zijn. Warme tinten zoals terra-cotta, perzik en roze accenten hebben de neiging om de warmte van de kamer op te krikken en een leuk accent te geven.

Je wilt een relaxerende ruimte creëren

Als je de badkamer een echte oase van rust wil maken kan je voor blauwe tinten gaan. Vele studies concluderen dat blauw de meest rustgevende kleur is. Je kan richting licht, pastelblauw gaan maar ook voor een iets donkerder, royaal blauw.  Combineer je het met frisse, witte tinten, dan hou je de stijl heel “beach house”.

Je wilt je badkamer heel aards en natuur-gericht houden

Voor mensen die graag elementen van de natuur in hun woning houden zijn groentinten heel hard in de mode. Met bijvoorbeeld saliegroen op de muren en beige tinten op de vloer, waan je je zo in de natuur. Hier passen ook zeer goed houten meubels in een lichte kleur bij.  Plaats dan hier en daar een klimopplantje en je badkamer straalt 100% “nature vibes”.

Je kiest voor strak en modern

Heb je liever een strakke en moderne badkamer dan kan je voor een minimalistisch design gaan met weinig decoratie en strakke, donkere meubels. Ook een accent muur in het zwart kan het die moderne, elegante look geven. Het is belangrijk om het wel uit te balanceren met de juiste hoeveelheid lichte tinten, anders maakt het de ruimte heel klein. Badkamers met een strak minimalistisch design, kunnen een echt “spa-gevoel” geven.

Je wilt een klassieke, stijlvolle badkamer

Voor een klassieke stijl kan je best beige en wit gebruiken. Deze twee kleuren worden meestal als neutrale kleuren gebruikt en zijn essentieel. De hoeveelheid neutrale kleuren die je gebruikt, bepaalt ook de balans van je kamer. Gebruik wit of beige als uitgangspunt waaraan je andere kleuren kunt toevoegen. Wees niet bang voor een effen witte of beige ruimte. Door de juiste meubels en accessoires toe te voegen kan je ruimte veranderen in een stijlvolle, romantische badkamer. Zo zijn gouden en ivoren accenten perfect om net dat extra tikkeltje “chique” toe te voegen.